Friday, August 14, 2009

Pening

Lama tak update blog, ari ni nak cerita pasal pening bukan pening sebab masaalah tapi pening betul2. Penyakit pening yang disengajakan.. ko..nonnya nak mengurangkan bajet atau apa2 ajelah.

Bulan April yang lalu saya mengalami pening yang agak kuat dan berlarutan. Dah tak tahan sangat my hubby bawalah saya kehospital sah kena tahan pressure terlalu tinggi. Dah dapat rawatan 2 hari discharge, pulus keluar pun boleh tahan. Doktor bekalkan ubat utk dimakan selama seminggu.

Lepas tu sihat, tak ada pening2 lagi, menurut doktor ubat yang dibekalkan tu baik juga untuk buah pinggang 2 in 1 lah kononnya. Seminggu lepas tu ubat pun habis, cuba makan ubat yang lama... hai pening dah kembali.. berhari2 gosok minyak kat kepala sampai satu badan bau minyak angin, tak lut juga.

My hubby pun dah mula bising balik office tengok muka monyok, kerja rumah terbengkalai semua tak terurus. My hubby pun bawalah saya kehospital lagi tapi tak nak masuk wad cuma nak beli ubat yang dibekalkan doktor. Sampai kat kaunter pembayaran, mak datuk... mahalnya... cuma untuk satu jenis ubat beratus beb. Buat muka sedih ajelah bayar nak buat macamana. Kalau untuk satu bulan tak apa juga tapi kena makan berbulan2...kasihan my hubby poketnya bocor lagi ditambah dengan duit vitamin, betul2 bocor...kadang2 terfikir juga macamana nak kurangkan kebocoran poket laling kita....

Konon nak jimat tapi penyakit tak nak pergi. Dia pun pandai pilih yang baik punya. Bak kata my hubby maintainance you mahal apa boleh buat, barang lama tak boleh buang...

6 comments:

aint-super-woman said...

Kalau pening kerana HBP, eloklah berhati-hati. Kena jaga semua. Makan...tak boleh stress...and kalau boleh, banyakkan lah minum air masak. Saya kalau pening selalunya sebab angin. Lambat makan atau silap makan makanan berangin....kalau boleh amalkan juga herba2 yang mana tau mungkin sesuai dengan badan kita. Jangan banyak makan panadol atau paracetamol tau.....banyak side effect tu.....
take care!

Sy@M!M! ^ AzM!r@ said...

nasib baik dah beli.Kalau tak ditambah pulak dengan 'bebelan' akak. poket baba b'tmbh bocor dgn ubat-ubatan kucing.satu2. Mama, gudupeks akk buat ape?

hihi ;)

silversarina said...

Saya dah berkurun lama tak pernah pening kepala, dah tak ingat macamana rasa pening .

Akak kena rehat , tak pe kalau mahal ubatnya asalkan berkesan .

Zaitun said...

aint-super-woman

Thanks for the advice,tapi bab makan ni terbabas juga.Apalagi kalau jumpa makanan kegemaran walaupun dah tahu memang dilarang keras tapi lupa diri.Makan sikit jadi ubat konon he...he...

Zaitun said...

sy@MIMI^AzMIr@

Apa boleh buat terpaksa beli.gudupek akk merayap cari pakwe,tak tau berapa ramai....

Zaitun said...

silversarina



Itu aje yang sesuai terpaksalah.Duit boleh dicari penyakit jangan dicari..